top of page

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
USALAMA

SPØRGSMÅL OG SVAR

HVEM BLIVER DEN PRIMÆRE VOKSEN PÅ BØRNEHJEMMET? SKAL JEG BO I TANZANIA?

På børnehjemmet bliver der ansat en afrikansk plejemor, som den primære voksen i børnenes hverdag. Hun kommer til at bo sammen med børnene og hun skal blive den omsorgsfulde, den praktiske og den opdragende person i børnenes liv. 

For at sikre at børnene har det godt, vil der være tydelige retningslinjer som følger FNs børnekonvention og skal sikre børnenes rettigheder.

Vold mod børn er desværre et alvorligt problem i Tanzania, hvor op imod 75% børn i Tanzania har været udsat for vold – Hos Usalama bliver dette på ingen måde accepteret. 

Usalamas retningslinjer vil indeholde grundlæggende rettigheder, herunder børnenes ret til udvikling i kraft af skolegang, rettighed til beskyttelse mod vold, misbrug og udnyttelse samt børnenes ret til medbestemmelse såsom ytringsfrihed. Læs mere om FNs børnekonvention her 


Dertil vil der imellem plejemoderen og jeg blive udarbejdet praktiske retningslinjer som skal sørge for at hverdagsrutiner og daglige udfordringer fungerer godt, såsom fx vasketøj, madlavning, lommepenge til børnene, sygdom mm. 


Ved etableringen af børnehjemmet, bliver en af de helt store opgaver at finde en pålidelig, tillidsfuld og erfaren plejemor, hvor jeg med hjælp fra mit netværk i lokalområdet, vil finde den rette person. Efter flere jobinterviews, vil plejemoderen blive ansat på en prøveperiode, hvor jeg i samme periode vil være i Tanzania, for at sikre at al opstart fungere og observere plejemoren. Jeg vil samtidig gøre det muligt for både plejemoderen og børnene at kontakte mig hvis der er problemer, for at sikre god trivsel og gode forhold. 


Jeg lægger vægt på at plejemoren har overskud, godt helbred og er god til at etablere en tæt tilknytning. Ligeledes skal hun skabe trygge rammer, respektere og opdrage børnene samt være samarbejdsdygtig, så jeg altid vil være opdateret på børnene og forholdende på børnehjemmet. Altså skal den valgte plejemor opfylde alle de krav vi i Danmark forventer en plejemor skal kunne.

Min nuværende plan er ikke at bosætte mig i Tanzania, da jeg fra næste år skal studere i København. Drømmescenariet er, at tage på længere ophold i Tanzania og bo i København, hvor jeg kan studere, leve og arbejde. Min langsigtede plan er at opretholde Usalama og måske flere børnehjem i fremtiden i Tanzania.

SIKKERHED PÅ USALAMA. HVORDAN KOMMUNIKERE VI? 

Sikkerheden hos Usalama bliver vægtet rigtig højt. Det betyder, at hvis der ikke allerede er tilkoblet en vagt til område og jeg vurderer når jeg er afsted, at det er nødvendigt vil jeg ansætte en nattevagt.  Plejemoderen vil altid have mulighed for enten at kontakte skolevagten, skoleinspektøren eller min lokale nødhjælp hvis det skulle være nødvendigt. Derudover kommer Usalama til at være placeret tæt op af andre private hjem. På samme måde skal børnene også altid have en mulighed for at snakke med en tillidsperson på skolen, som jeg vil være i tæt kontakt med. Denne tillidsperson vil komme på uanmeldt besøg på børnehjemmet, både for at tage billeder, opdatere og informere mig om eventuelle mangler. Dette giver mig samtidig mulighed for have et øje på børnehjemmet når jeg ikke opholder mig i Tanzania. 


I samarbejde med plejemoderen laves der retningslinjer for sikkerheden på Usalama. Når børnene er hjemme, er plejemoderen på arbejde og må derfor ikke have besøg af andre voksne, som jeg ikke har et kendskab til. Hun må ikke efterlade børnene og skulle det ske, at hun fx. er forsinket fra en markedsdag, skal der være en nøgle til rådighed, så de ældste børn kan lukke dem alle ind. 

Jeg er selvfølgelig klar over, at det er et krævende job som plejemor og derfor er ansættelsen, prøveperioden og samarbejdet enormt vigtigt. Dertil skal det siges, at det er et meget privilegeret arbejde i landsbyerne, da vi tilbyder en markant højere løn end normalen samt kost og logi oveni. 

De to officielle sprog i Tanzania er swahili og engelsk, og har derfor ikke oplevet kommunikationsudfordringer på trods af kulturforskellen. 

HVERDAGEN OG FREMTIDEN FOR BØRNENE PÅ USALAMA 

Plejemoderen vækker børnene, giver dem mad og hjælper dem i skole. Jeg håber på at kunne finde et hus der ligger i gåafstand til skolen, så børnene slipper for skolebus og nemmere kan løbe til og fra skole. Børnene går i skole fra de er 3 år og derfor kommer alle børnene til at gå på samme skole. I de mindste klasser er der også hviletimer i løbet af dagen. Når børnene kommer hjem er der legetid, aktiviteter og lektietid. Plejemoderen står for aftensmad med hjælp fra de ældste børn. Herefter skal børnene i seng. Pigerne kommer til at dele et værelse og det samme gør drengene. I weekenden går børnene ofte i kirke sammen med plejemoderen, hvor de ældste børn går til konfirmationsforberedelser og de yngste børn leger lege med kirkens ansatte. Weekenden kan også stå på udflugter til legepladser, byen mm. Børnene skal kunne mærke at det er weekend. 

Min primære vision hos Usalama er at skabe et stabilt fundament i børnenes opvækst, hvor de blandt andet får muligheden for skolegang på den lokale privatskole – på den måde håber jeg, at børnene i fremtiden vil kunne klare sig selv og forhåbentlig har lyst til at skabe en bedre fremtid for andre børn og unge i de belastede lokalområder.

Det er langt fra alle børn og unge i Tanzania som ender med en uddannelse. Kun hver tredje af dem som kommer i skole, afslutter grundskolen. Mange piger bliver gift, før de fylder 18 år, og endnu flere forlader skolen i utide på grund af graviditet. Hvis forældrene ikke har råd til omkostningerne ved skolegang, såsom skoleuniformer ender det ofte med at børnene kommer alt for tidligt i arbejde. 


Børnene hos Usalama kan være ned til 3 år, da det er i denne alder de starter i skole ”kindergarten school” i Baby-class. Herefter går de i preschool-class som svarer til 0.0 klasse på en dansk folkeskole og herefter kommer de i 0. klasse. Derefter går børnene i primary school indtil 7. klasse. Hvert år skal alle børn bestå Standard Four National Assessment (SFNA) og i 7. klasse skal alle elever bestå Primary School Leaving Examination (PSLE). 


Skolen tilbyder fag som disse:

English, Kiswahili, Mathematics, Science & Technology, Social studies, Civics and Morals, Vocational Skills, Education Sports and Art, Information Communication and Technology, Entrepreneurship, and Religion.


Efter primary school, kommer børnene på secondary school, som kan sammenlignes med en kostskole. Her bor børnene på skolen i ca. 4 år, hvorefter de vælger uddannelse. Efter kostskole er børnene blevet (unge)voksne og forhåbentlig klar til at starte et liv med arbejde og familie. 


Ligesom i Danmark er det en høj prioritet, at børnene får mulighed for at søge tilbage til deres barndomshjem og søge støtte og hjælp, hvorfor Usalamas døre altid vil stå åbne for børnehjemmets børn, unge og voksne. 

HVAD MED FRADRAG?

Usalama er desværre endnu ikke stor nok til, at dit bidrag er fradragsberettiget. Til gengæld går alle pengene ubeskåret til børnene. Vi oplyser dig når det er en mulighed. 

Spørgsmål og svar Usalama: FAQ
bottom of page